Tipsa en vän

Tur o Ton i Hälsingland

Tur o Ton i Hälsingland
Vinterslädtur med Tur o Ton Foto: Trons
Tur o Ton i Hälsingland Foto: Tur o Ton i Hälsingland

När tiden rusar behövs Tur o Ton som en motvikt. Här hyllas långsamhetens lov i tystnaden på trolska Järvsö finnskog. Äventyr och stillhet, naturnära upplevelser och musikunderhållning i skön förening.

Maria och Roger Svärd lever, musicerar och kör häst tillsammans. Helst i skogen! Med jord- och skogsbruket Svärds som bas, nära Ljusnans klara vatten och med blånande berg i fonden, bjuds här både lättsam musikunderhållning och gedigna natur- och kulturupplevelser.

Turerna går kring Vallstabyns gamla soldattorp med mustiga Hälsingeberättelser om en annan tid. Djupare in i Hälsingeskogen ligger Tur o Tons finngård Björnmyra med anor från 1600-talet. Här finns ingen el men gott om den åtråvärda tystnaden, och hit går ofta färden med häst och vagn eller släde. Här står samtal och samspel i centrum, med minnen från en tid när skogen myllrade av människor. Tur o Ton delar gärna med sig av historier från förr, från livet "på skogen". En del berättelser är sprungna ur den muntliga traditionen medan andra hämtats från gamla skrifter. Ibland bjuds bybor in som vet att berätta ännu mer om den lokala historien. I ljuset av en sprakande brasa avnjutes en god måltid och akustisk musik med sång och instrument som dragspel, ukulele, gitarr och basfiol.

Verksamheten präglas av ett genomtänkt koncept, där arbetet för att bevara och levandegöra hästen i skogen, gamla basvägar, traditioner och kunskap kring exempelvis timring ingår. Hit hör också trygga hästar, stämningsfyllda toner och berättelser, spännande dofter och synintryck, god mat i en genuin och välkomnande miljö och ett personligt och proffsigt värdskap. Maria är även verksam som musikterapeut, Roger är elektriker.

På gården finns flera nordsvenska brukshästar. När hästarna inte används till slädturer får de dra virke från skogen.
– Hästar behöver och vill ha sysselsättning, säger Maria.

Märkningskommitténs motivering (26 oktober 2009)
Ett par musikaliska kuskar som blandar slädar, hästar och vagnar med hälsingetoner och lokala delikatesser. Livet förr på finnskogarna är den röda tråden som levandegörs med musik och mustiga historier. Ett piggt nytillskott som i samarbete med andra kan locka både barnfamiljer och affärsresenärer till Järvsö och Bollnäs med omnejd.

Företagsnamn: Tur o Ton i Hälsingland
Adress Vallstabyn 1877
820 11 VALLSTA
Landskap Hälsingland
Kontaktperson Maria Strömbäck Svärd
Bokning 0278 - 450 11
Mobil 0730 - 98 19 84
Org. nr. 490717-xxxx
Startade 2006
E-post [email protected]
Hemsida www.turoton.se
Kvalitetsmärkta arrangemang Reslängd Period
Häst & vagn i björnskogen 1 dag Genomförd
  Stillhet och äventyr i samma andetag och för både stora och små! En tillbakalutad färd med häst och vagn genom tystnaden i björnskogen... Mer »  
Vinterslädtur med Hälsingeton 1 dag Genomförd
  En musikalisk slädtur genom ett vinterklätt Hälsingelandskap. Bjällerklang, vargskinnspälsar, historier & skrönor om flydda tider... Mer »  
Vinterhelg med släde och spa 3 dagar Genomförd
  En vinterhelg med slädtur genom Hälsinglands vargskogar, musik och historier från förr, läckra lokala matupplevelser, kvalitetsboende... Mer »